katarakta.org Uncategorized Česta pitanja o katarakti

Česta pitanja o katarakti

[hr]

Šta je zapravo katarakta?

cesta pitanja o katarakti Katarakta je zamagljenje ljudskog oka, ona se nalazi između prednjeg i zadnjeg dela oka. To je zamućenje očnog sočiva, koje daje loš vid. U ovom slučaju providnost sočiva se gubi i funkcija vida postepeno slabi. Katarakta može biti urođena i stečena, a najčešće se javlja kod ljudi starijih od 55 godina. Iz tog razloga se za katarakta kaže da je staračka bolest, mada se javlja i kod dece ali znatno ređe.

[hr]

Da li se katarakta javlja samo kod starijih ljudi?

Istraživanja pokazuju da polovina populacije ima kataraktu do 65 godine, a većima ima do 75 godine. U retkim slučajevima, deca mogu imati kongenitalne katarakte. Ovaj problem se obično javlja za vreme trudnoće, ako je majka obolela od malih (Rubeole) ili ovčijih (Varichele) boginja, ali ponekad su i naslednog tipa.

[hr]

Doktori mi kažu da imam kataraktu, ali on želi da sačeka neko vreme pre nego što je operiše, zašto?

Katarakta se pojavljuje kao veoma mala gotovo neprimetna, ali postepeno raste i postaje zamućenija. Vaš oftalmolog verovatno čeka pravi trenutak kad će Vas katarakta ometati u uobičajnom životu. Potrebno je da posećujete Vašeg oftalmologa tako da može da prati rast katarakte. Neke katarakte nikada ne stignu fazu kada treba da se operišu. Ako Vam katarakta smeta u uobičajnom životu ili Vam smeta dok vozite, tada je vreme da se konsultujete sa Vašim oftalmologom u vezi operacije.

[hr]

Da li je operacija katarakta opasna?

Sve operacije iziskuju određeni rizik. Biranjem iskusnog oftalmologa će se smanjiti rizik operacije.

[hr]

Kako se katarakta uklanja?

Katarakta se uklanja tako što se napravi mali rez u oku. Postoje tri metode uklanjanja kaktarakte: lasersko skidanje, ultrazvučno ili neko drugo hiruško rešenje.

[hr]

Kako da znam da li imam kataraktu?

Dok su neke katarakte blage i nemaju nikakve simptome, većina može izazvati zamagljenje ili zatamnjivenje vida. Samo Vaš oftalmolog Vam može reći da li Vi imate kataraktu. Kontaktirajte Vašeg oftalmologa ukoliko primetite bilo kakvu promenu u vidu.

[hr]

Da li se katarakta može lečiti kapima ili bilo kojim drugim lekovima?

Ne postoje lekovi niti kapi koje leče kataraktu. Samo operacija može ukloniti kataraktu.

[hr]

Da li je katarakta izaziva bol?

Katarakta ne izaziva bol, infekcije, crvenilo ili bilo koju nelagodnost, osim ukoliko je u poodmaklom stadijumu. Katarakta oka utiče na sočivo tako što zatamnjuje ili zamagljuje vid.

[hr]

Kako da znam da li mi je potrebna operacija katarakte?

Ako vam je vid zamagljen ili zamućen, ne može se poboljšati naočarima i smeta Vam u uobičajenim dnevnim aktivnostima, tada bi trebalo se konsultujete sa Vašim oftalmologom u vezi operacije.

[hr]

Da li operacija katarakte može da povrati normalan vid?

Operacija katarakte obično dovodi do poboljšanja vida. Međutim, neke oči će imati neke druge probleme i operacija katarakte neće mnogo pomoći. Vaš oftalmolog će Vam dati najbolji savet u vezi operacije.

[hr]

Da li se operacija katarakte radi sa laserom?

Operacija katarakte se ne obavlja sa laserom. IAG laserski tretman se ponekad koristi posle operacije katarakte da bi napravio rupu u zadnjoj kapsuli sočiva kako bi je očistio. Vaš lekar će Vas posavetovati ako je to potrebno.

[hr]

Podelite sa prijateljima:

[sixcol_one][fblike style=”box_count” float=”left” showfaces=”false” verb=”like” font=”arial”] [/sixcol_one] [sixcol_one][google_plusone size=”tall” float=”left” annotation=”bubble” language=”English (UK)”] [/sixcol_one] [sixcol_four_last][twitter style=”vertical” float=”left”] [/sixcol_four_last]

[hr]

Niste našli odgovor na traženo pitanje?

Pitajte nas direktno putem naše kontakt strane ili putem naše email adrese

[button link=”https://katarakta.org/kontakt” color=”orange”]kontakt[/button]

Related Post

ocni pregled

Očni pregledOčni pregled

Kompletan <strong>očni pregled</strong> obuhvata niz testova u cilju procene stanja sistema vida. Oftalmolog tokom pregleda očiju može da koristi različite instrumente i pomoćna sredstava kako bi ispitao sve aspekt vida