Operacija katarakte

Operacija katarakte

Koji su preduslovi za operaciju katarakte?

Preporuka svakom pacijentu je da disciplinovano poštuje pravila i tako doprinese bržem oporavku. Pre intervencije potrebno je uraditi nekoliko pregleda:

  • Laboratorijske analize (Kompletna krvna slika, Urea, Kreatinin, Glikemija, Protrombinsko vreme krvarenja)
  • Internistički pregled
  • Bris oba oka (Ispituje se prisustvo bakterija koje mogu izazvati infekciju posle operacije)

Kada zakažete operaciju važno je da se pripremate za operaciju katarakte.
Većini pacijenata je potrebno 1-2 dana bolovanja na poslu pre nego što budu u mogućnosti da se vrate uobičajnim radnim obavezama. Potrebno je da obezbedite vozača koji će Vam biti pratnja nakon operacije i eventualno popunjavati recepte koji budu bili potrebni. Poslušajte uputstva Vašeg oftalmologa. Ukoliko pijete određenu terapiju, za njen nastavak ili promenu poslušajte savete svog oftalmologa.

Na dan operacije

Konzumiranje hrane i pića je zabranjeno minimum 6 sati pre intervencije. Slatko i alkohol ne konzumirati 24 sata pre operacije. Pre operacije lekar mora da uradi ultrazvučni pregled oka da bi odredio dioptriju sočiva koje se ugrađuje. Po potrebi može da dobije blagi sedativ, odnosno lek za smirenje. Najbitnije je pratiti preporuke svog oftalmologa. Poželjno je da budete istuširani i operete kosu. Upotreba šminke i kozmetike bilo koje vrste su zabranjeni. Obucite široku i udobnu odeću tako da se osećate lagodno.

Operativni tok

Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija se obavlja u dnevnoj bolnici, u specijalističkoj operacionoj sali pod sterilnim uslovima i traje 20-ak minuta. Posle širenja zenica, operacija se obavlja u lokalnoj ili kapljičnoj anesteziji. Tokom intervencije pacijent je budan i relaksiran, komunicira sa doktorom, čuje šta se dešava, ali ne oseća nikakav bol. Dakle, operacija katarakte je potpuno bezbolna.

Međutim, kod nekih osoba se ne može operacijom ugraditi veštačko sočivo. One moraju da nose meka kontaktna sočiva ili naočare sa velikim uveličanjem. Ukupan boravak pacijenta u bolnici iznosi oko dva sata.

drobljenje i usisavanje katarakteOperacija katarakte počinje pravljenjem mikro-reza od oko 2 mm na ivici rožnjače. Veličina reza je veoma mala, dovoljna da se kroz nju provuče ultrazvučna sonda, a istovremeno ne zahteva stavljanje šava jer rožnjača ima izraženu sposobnost regeneracije. Kroz taj rez ultrazvučna sonda dolazi do zamućenog sočiva i ubrizgava zaštitne supstance koje štite strukturu oka u toku eliminacije sočiva ultrazvukom. Prirodno sočivo je tvrdo pa se ultrazvučno omekšava i usitnjuje, i tako usitnjeno sočivo se usisava pomoću sonde i odstranjuje iz oka.

umetanje vestackog socivaNakon što je zamućeno sočivo odstranjena iz oka kroz rez se unosi u oko novo, veštačko sočivo. Na mestu eliminisanog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo. Sočivo koje se ugrađuje je providno i inertno, tj. ne izaziva nikakvu reakciju oka, ne može da žulja niti može biti odbačeno i ostaje u oku do kraja života. Ono ugradnjom postaje trajni deo oka. Veštačko sočivo preuzima funkciju odstranjenog prirodnog sočiva, zauzima njegovo mesto u oku i biva trajno. Iako je veštačko sočivo ne izaziva nikakve nelagodnosti tako da omogućava pravilnu funkciju oka i samim tim i normalan život.

pozicioniranje sociva i zatvaranje okaVeštačko sočivo koje se unosi se smešta na mesto eliminisanoog, prirodnog sočiva. Tačno tamo gde je bilo ležište prirodnog sočiva, pozicionira se veštačko sočivo. Dimenzije i oblik odstranjenog i veštačkog sočiva su identične, pozicija u oku je ista, tako da je zamena sočiva potpuna i omogućava ugrađenom sočivu da preuzme funkcije prirodnog sočiva. Rez se ne ušiva jer rožnjača se samostalno i brzo regeneriše. Jedino što se čini je zaštita oka. Zaštita se nosi sve vreme do narednog pregleda, a skida se samo kada se stavljaju kapi u oči što je deo postoperativnog programa.

Postoperativni tretman

Da bi se brže oporavili posle operacije katarakte i izbegli komplikacije važno je pratiti uputstva oftalmologa. Svaka osoba je jedinstvena tako da proces lečenja nije identičan za sve. Ova metoda omogućava brz oporavak i brže vraćanje bolesnika uobičajenim životnim aktivnostima, jer je operativna rana mala i ne šije se. Dakle, nije potrebna hospitalizacija, te ubrzo po operaciji možete da idete kući. Pratnja je obavezna! Operisano oko će biti zavijeno, a postoperativni tretman kapima traje nekoliko nedelja posle intervencije. Zavoj se skida samo kada stavljate kapi po instrukcijama koje daje oftalmolog. Kod kuće se treba opustiti i odmarati, slobodno se može jesti i gledati televizija. Normalno je da pacijent posle intervencije oseća blago grebuckanje i nelagodnost u oku. Takođe, može imati pojačanu osetljivost na izvor svetlosti (sijalica, sunce…) i oko može biti blago crveno. Svi ovi simptomi su normalni i postepeno nestaju narednih nekoliko dana, dok se oko sasvim ne oporavi.

Prva kontrola je prvi dan posle operacije, a druga nakon sedam dana. Prvih mesec dana potrebno je stavljati kapi u operisano oko kako bi se osigurao miran i uspešan postoperativni tok. Uobičajeno je da se već sutradan primećuje poboljšanje vida, ali za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja. Trebalo bi da možete da vozite i da se vratite poslu u roku od nekoliko dana od operacije katarakte.

Operacija katarakte zahteva pridržavanje uputstava vašeg oftalmologa. Disciplina samog pacijenta značajno utiče na rezultat operacije. Iako se brzo oporavljate i dobro se osećate ispoštujete sva rečena uputstva Vašeg oftalmologa. Vaše celokupno lečenje mora biti u saradnji i pod nadzorom oftalmologa.

Pacijent mora strogo da se pridržava pravila:

  • Ne trljati oči rukama
  • Ne umivati se narednih 7 dana
  • Ne dozvoliti da u oko uđe: voda, sapun i šampon u narednih 7 dana
  • Ne kupati se u jezeru, reci ili bazenu u narednih mesec dana
  • Ne koristiti maskaru ni drugu šminku narednih mesec dana
  • Ne podizati težak teret i ne saginjati se
  • Izbegavati dim i zagušljive prostorije

Operacijom se uklanja zamućeno sočivo iz oka. Odstranjena je katarakta koja je pomutila vid i postavljeno je novo sočivo koje omogućava ponovno dobar vid. Katarakta je odstranjena, ali ne postoji pravilo koje kaže da katarakta ne može ponovo da se javi, mada verovatnoća za to je jednaka verovatnoći za pojavljivanje katarakte prvi put kod zdrave osobe.