Katarakta

Katarakta

Šta je katarakta?

Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva. To je oblačnost u kristalnom sočivu uočljiva čak i golim okom. Po rođenju svaka beba ima potpuno providno sočivo, ali vremenom, iz različitih razloga, sočivo počinje postepeno da gubi providnost i samim tim dolazi do pogoršanja vida. Ona može da bude relativno blaga i da izaziva ograničeno oštećenje vida, ili može biti značajna ili ekstremna i da blokira prolaz svetlosti do retine i da izaziva značajan poremećaj vida.

Koji su uzroci nastanka katarakte?

Postoji široki spektar uzroka:

 • Starenje, najčešće se javlja kod starijih osoba, posle 55. godine života, kada govorimo o staračkoj katarakti. Ona čini 90% svih katarakti. Smatra se da nastaje kao posledica poremećaja u metabolizmu sočiva koje uzrokuje smanjenje njegove providnosti, a samim tim i slabljenje vida. Staračke katarakte su progresivne i ako se ne leči dovode do strašnog gubitka vida i invaliditeta
 • Kod dece ona može da bude razvojna anomalija ili da nastane posle nekih infekcija majke tokom trudnoće. To je urođena katarakta
 • Dugoročno izlaganje ultraljubičastom zračenju, ovome su skloni pacijenti koji provode mnogo vremena na otvorenom, posebno u sunčanim klimatskim uslovima i bez upotrebe zaštitnih UV naočara. Zanimanja koja dozvoljavaju izlaganje bilo kojoj vrsti zračenja, uključujući UV ili mikrotalasno zračenje
 • Sekundarni efekti određenih bolesti kao što su dijabetes tj. šećerna bolest
 • Traume i povrede oka
 • Dugotrajna upotreba nekih lekova kao što su kortikosteroidi za astmu ili artritis i anti-psihotičkih lekova za šizofreniju i bipolnolni poremećaj mogu da doprinesu nastanku takozvane sekundarne katarakte
 • Bez očiglednog razloga

Sprovedena su brojna istraživanja i vođene su mnoge diskusije o ulozi ishrane u nastanku odnosno prevenciji katarakte. Međutim, postoji mnogo kontradiktornosti između studija i njihovih nalaza. Brojna istraživanja dokazuju da ne postoji veza između ishrane i katarakte, te da se ne može dati nikakva preporuka u vezi sa upotrebom svakodnevnih multivitamina u sprečavanju katarakte. Ipak, treba znati da raznovrsna ishrana bogata voćem i povrćem prija celom telu. Genetska predispozicja takođe igra značajnu ulogu, ima tendenciju prenosa ženskom linijom sa ranijim pojavljivanjem u narednim generacijama.

Koji su simptomi?

Najvažniji simptomi su:

 • Smanjena oštrina vida, zamagljen i nejasan vid
 • Rasipanje svetla i blago bleštanje svega oko bolesnika
 • Vid koji prikazuje izbledele boje, žućkasta prebojenost
 • Duple slike
 • Poteškoće sa vidom prilikom noćne vožnje
 • Osetljivost na naočare ili sočiva, često menjanje istih

U ranom stadijumu ovo oboljenje dovodi do malog oštećenja vida. Intenzivnija dovodi do većeg oštećenja vida, a potpuno zamućeno sočivo dovodi do gubitka vida i invaliditeta. Ovo oboljenje možemo klasifikovati po više kriterujuma.

Katarakte mogu biti:

 • Različite težine (npr. parcijalna ili potpuna, početna, zrela, hipermatule)
 • Različitih sklonosti ka toku (progresivna ili stacionarna)
 • Različitih lokacija (prednja, zadnja, kortikalna, nuklearna)

Katarakta se dijagnostikuje prvo analizom simptoma pacijenata, a zatim pažljivim ispitivanjem. Ispitivanje najčešće uključuje ispitivanje oštrine vida, refrakciju i posmatranje biomikroskopskom lampom.

Kako se leči katarakta?

Jedini način lečenja jeste operacija. Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva odstranjivanje zamućenog sočiva pomoću ultrazvuka i ugradnju veštačkog sočiva na njegovo mesto. Ne postoje kapi ili drugi lekovi koji mogu da izleče i uklone kataraktu.
Trenutak kada će ona zasmetati pacijentu i kada će se on odlučiti na operaciju je prilično individualna stvar. Sigurno je da nikako ne treba čekati da potpuno sazri i da pacijent potpuno izgubi vid. U tom slučaju veoma je teško odrediti dioptriju sočiva koje se ugrađuje u toku operacije. Takođe su i komplikacije u toku operacije katarakte, iako veoma retke, ipak češće kod uznapredovalih i zrelih katarakti.
Svaka osoba je jedinstvena tako da i lečenje ima različitih tokova. S toga je najbitnije pratiti instrukcije doktora i biti disciplinovan.

katarakta pdf
Želite da saznate više o katarakti, njenim uzrocima i simptomima?

Preuzmite besplatan katarakta PDF dokument i proširite svoje znanje.