Vitamin A i oči

Vitamin A i Oči

Šta je Vitamin A

Vitamin A se u hrani nalazi u vise različitih hemijskih oblika. Preformirani oblik vitamina A se nalzi u namirnicama životinjskog porekla kao što su piletina, riba, različite vrste mesa i iznutrica i u mleku i jajima. Provitamin A se nalazi u voću i povrću, a šargarepa predstavlja najpoznatiji izvor beta karotena, jedan od najjačih hemijskih oblika provitamina A. Takođe u velikim količinama prisutan je u kajsijama, crvenom gejpfrutu, dinji, slatkom krompiru, bundevi, brokoliju, spanaću i mnogom tamnom zelenom lisnatom povrću. Što je voće i povrće jače boje to ima više karotenoida.

Vitamin A ima bitnu ulogu u noćnom i kolornom vidu, građi kože, zuba, koštanog sistema, funkcionisanje imunološkog sistema, odvijanje reprodukcije i dojenja.
Ishrani siromašna može dovesti do manjka vitamina A u organizmu koje se ispoljavaju najčešće sa problemima vida tokom slabog osvetlenja i čestim infektivnim oboljenjima. Takođe, velike doze suplemenata vitamina A mogu dovesti do trovanja, odnosno hipervitaminoze vitaminom A koje se ispoljavaju mukom, glavoboljom, smanjenim apetitom, otocima i promenama svesti. A hroničan nedostatak vitamina A se ispoljava nemogućnošću da se vid adaptira u uslovima smanjenog osvetljenja – niktalopija, zatim suvom kožom i kosom, svrabom, lomljivim i slabim noktima. Velike doze beta karotena ne izazivaju trovanje, već samo dovodi do narandžaste prebojenosti kože koja se vraća u normalu kad se isključi beta karoten iz ishrane.

Vitamin A i oči

Vitamin A igra važnu ulogu u našem vidu i neguje oko na više načina.
Vitamina A omogućava proizvodnju tečnost koja služi kao lubrikant koji učestvuje u formiranju suznog filma i vlaženja rožnjače. Ukoliko je poremećen suzni film menja se refraktivna moć oka i samim tim znatno slabije vidimo. Dokazano je da veštačke suze koje sadrže vitamin A u svom sastavu a koriste se kod sindroma suvog oka imaju znatno više efekta u oporavku. Takođe Vitamin A kapi za oču su jako efikasne kod lečenja limbalnog superiornog keratokonjunktivitisa.
Vitamina A ima glavnu ulogu u prenosu foto signala u retini, u ćepićima i štapićima. On omogućava formiranja rodopsina tako što se ćelije podraže različitim talasnim dužinama svetlosti i omogućava prenos signala do centralnog nervnog sistema. Odnosno, vitamin A ima glavnu ulogu našem vidu s toga je neophodno obezbediti dovoljnje koncentracije ovog vitamina kako bi se održala funkcija našeg oka. Glavni simptom nedostatka vitamina A je noćno slepilo ili niktalopija. Ljudi sa noćnim slepilom ne vide dobro u uslovima slabije osvetljenosti, dok preko dana imaju normalan vid. Nelečeni nedostatak vitamina A dovodi do trajnog slepila.

Vitamin A dijagnoza

Dijagnoza nedostatka vitamina A se utvrđuje analizom krvi koja pokazuje prisutnost vitamina A u organizmu u svim njegovim hemijskim oblicima. Nedostatak vitamina A se pojavljuje u zemljama sa lošim zdravstvenim uslovima i niskim standardom.

Nedostatak vitaina A – lečenje

Tretman za osobe sa manjkom vitamina A može da se leči raznim suplementima koji sadrže sam vitamin A. Takođe je bitna i ishrana namirnicama bogatim vitaminom A. Količina davanja suplemenata zavisi od uzrasta obolelog. Dovoljan unos suplemenata može da dovede do gubitka noćnog slepila i ostalih sistemskih simptoma. Oštećanja koja nastanu na rožnjači prilikom nedostatka tečnosti ostaju trajna jer dolazi do formiranja ožiljka.