Najčešća pitanja o katarakti

Najcesca pitanja o katarakti

Šta je katarakta?

Katarakta je zamućenje prirodnog očnog sočiva, koje je smešteno između prednjeg i zadnjeg segmenta oka

Da li se katarakta javlja samo kod starijih ljudi?

Oko pola svetske populacije iznad 65 godine ima kataraktu, a ljudi sa preko 75 godina bar na jenom oku. U retkim slučajevima pojava kongenitalne katarakte se može javiti kod beba. Problem katarakte se može javiti još u trudnoći ukoliko je majka bolovala od bognja (rubeola, varičela) ili od drugih bolesti tokom trudnoće, dok postoje i slučajevi urođene katarakte.

Moj Doktor kaže da ja imam kataraktu ali želi da sačeka pre nego što je uklono. Zašto?

Katarakta je obično mala u nastanku ali tokom vremena ona rapidno raste i proširuje se i biva sve gusca. Vaš doktor verovatno čeka da katarakta počne da smeta vašem uobičajnom životu. Vi morate često da posećujete Vašeg oftalmologa kako bi mogao da prati razvijanje katarakte. Neke katarakte nikada ne stignu stadijum kada bi trebalo da budu uklonjene. Ako vaša katarakta počne da Vam smeta prilikom vožnje ili tokom posla, onda treba zakazati operaciju katarakte sa Vašim oftalmologom.

Vi morate često da posećujete Vašeg oftalmologa kako bi mogao da prati razvijanje katarakte. Neke katarakte nikada ne stignu stadijum kada bi trebalo da budu uklonjene.

Ako vaša katarakta počne da Vam smeta prilikom vožnje ili tokom posla, onda treba zakazati operaciju katarakte sa Vašim oftalmologom.

Da li je operacija katarakte ozbiljna?

Sve intervencije zahtevaju određen rizik, dakle jeste ozbiljna. Ali operacija katarakte je jedna od najčešćih oftalmoloških zahvata u svetu. Biranjem iskusnijeg hirurga smanjujete rizik operacije.

Kako se katarakta uklanja?

Pravi se mali rez na oku, oftalmolog uklanja sočivo ultrazvukom ili laserom i isisava socivne mase iz oka. Membrana sočiva ostaje netaknuta i zamenjuje se sočivo veštačkim IOL (Interokularno sočivo) sočivom. Procedura se zove fakoemulzifikacija.

U retkim slučajevima, doktor će izvesti interkapslularnu ekstrakciju slučaj kada se uklanjaju sočivo i membrana sočiva, da bi se osigurao da membrana samo po sebi ne bi pravila zamućenje u oku i time poremetila vid. Sekundarna katarakta nastaje kada membrana postane zamućena i zadebljana.