Trajna promena boje oka

Trajna promena boje oka

Sočiva u boji imaju svoje pristalice, koje iz bilo kog razloga žele da promene boju očiju. To je uglavnom estetski hir, ali on će uskoro izaći iz mode. Naime doktor iz Njujorka otkrio je kako da operacijom trajno promeni boju očiju. Ova intervencija je već veoma popularna u Americi, a uskoro će se primenjivati i drugde

Procedura menjanja boje očiju zove se implantacija irisa i podrazumeva ugrađivanje tankog silikonskog implanta u oko kako bi izmenio njegovu prirodnu boju. Ovu proceduru otkrio je dr Kenet Rozental iz Njujorka. Promena boje očiju može se raditi iz estetskih razloga, ali takođe može biti jedan od načina da se izleče određena medicinska stanja, kao što je heterokromija – bolest koja uzrokuje da oči budu različite boje. Najznačajnije je da u nekim slučajevima ova intervencija čak može da povrati vid.

Nadu daje primer Natanijela Šola (17) koji je 2011. godine ovom procedurom lečen. On je od rođenja bio delimično slep, a nakon operacije dobio je skoro savršen vid.
Intervencija podrazumeva 2.8 milimetarski rez na rožnjači kroz koji se ugrađuje mali implant.

“Brajt Okular”, proizvođači implanata kažu da on ne utiče na kratkovidost ili dalekovidost, što znači da će oni koji su pre operacije nosili naočare, to morati da nastave i nakon nje. Ova intervencija se smatra veoma bezbednom, ali ipak su moguće komplikacije, jer se kod nekolicine pacijenata razvila infekcija, osetljivost na svetlost i druge komplikacije. Stručnjaci kažu da se implanti mogu lako ukloniti ako stvaraju problem. Postavljaju se pod lokalnom anestezijom i intervencija traje svega 15 minuta.