Prirodno bolji vid

Prirodno bolji vid

Radna sredina utiče na oči

Brojna istraživanja potvrđuju da svakodnevno višesatno gledanje u monitor toliko napreže očno sočivo, da to dovodi do kratkovidosti, odnosno pojave minus dioptrije. U eksperimentu nakon pet dana gledanja u monitor, ispitanicima se dioptrija pogoršala za oko –0.25. Nakon odmora, dva do tri dana, ta im se dioptrija ponovno vratila u normalu. Retki su slučajevi kada zaposleni imaju priliku da se odmore i 3 dana ne naprežu oči.

U većini slučajeva dioptrija se akumulira. Ne tempom od –0.25 tjedno, ali nakon određenog vremena postaje trajna i ne može se vratiti u normalu ni nakon odmora. Oni koji su kratkovidi postće još više.

Kako sprečiti pogoršanje vida?

Podesiti dobru rezoluciju na monitoru. Ekran ne sme titrati, a screen refresh bi morali posebno namestiti. Prostorija i radni sto moraju biti dobro osvetljeni, morate izbegavati direktno udaranje svetlosti u ekran, kako bi izbegli dodatno naprezanje očiju. Stolica takođe igra važnu ulogu za vid. Kičma mora biti u udobnom položaju. Sedenje u krivom položaju može vam uklještiti vratne mišiće, što dovodi do slabijeg protoka krvi, a time smanjuje ishranu očiju. Preporučljivo je svakih 30 minuta malo se udaljiti od ekrana i namjerno gledati u daljinu. Recimo kroz prozor.

Ishrana

Očima ne sme nedostajati vitamina. Jedite više hrane koja ima antioksidanse, vitamin A, C i E.  Ima ih u šargarepi, spanaću, ribi, citrusima, jajima, kikirikiju, integralnom pirinču…
Zdravlju očiju najviše
doprinose borovnice, bile sveže ili suve. Ako nemate priliku da nabavite borovnice pijte sok od njih. Nađite onaj bez konzervansa i šećera. Pijte po čašu pre i posle obroka, a možete mu dodati i kašiku ribljeg ulja. 
U svakoj prilici umesto gaziranih pijte sok od pomorandže ili neki drugi sok bogat vitaminom A i C soka od šargarepe ili grejpfruta.

Vežbe

Bar jednom dnevno uradite vežbe za istezanje, koje će znatno smanjiti umor očiju.
1. Kružite očima gore – levo – desno nekoliko puta. a zatim u obrnutom smeru. Važno je ne micati glavu. Samo oči. 
2.Kružite očima gledajući prvo krajnji levi ugao gore zatim krajnji levi ugao dole, krajnji desni ugao dole i na kraju krajnji desni ugao.  Ponovite nekoliko puta, zatim u suprotnom smeru. Ne mičite glavu! Možete se orijentisati prema uglovima zida koji se nalazi iza vas. 
3. Gledajte ravno ispred sebe, otvorite širom oči, a zatim ih zatvorite što možete jače.

Obloge

Ako tokom dana osetite umor očiju i otežano gledate, potražite obloge. Vrhom punu veliku kašiku kamilice prelijte s 2 dcla vrelog mleka. Poklopljeno neka odstoji 2 – 3 minute. Prociedite, prohladite, natopite gazu i stavite na oči. Držite 15-ak minuta. Na oči nikad ne stavljajte hladne obloge.

Ispiranje

Umornim očima pomaže ispiranje. Kašiku čaja od preslice zalijte ključalom vodom. Ostavite 3 minuta. Procedite i pustite da se ohladi. Tom tečnošću ispirajte oči 3 puta na dan, uvek sveže pripremljenom.