Kompjuterski sindrom

Kompjuterski sindrom

Odrasla osoba prosečno provede 50 sati sedmično pred kompjuterom i TV ekranom. To ne čine dobro očima. Najčešći problem je suvoća oka. Nastaje jer pri radu na kompjuteru trepćemo pet puta manje nego u normalnim uslovima, a treptanje smanjuje mogućnost iritacije. Iritacija, crvenilo, svrab, zamagljen vid, su jasni signali da s očima nešto nije u redu. Te simptome ne treba ignorisati, mada 86%, onih koji to zanemaruju.

Gledanje u monitor toliko napreže očno sočivo, da to dovodi do kratkovidnosti, odnosno pojave minus dioptrije.

U nekim evropskim zemljama propisi o zaštiti na radu nalažu da svaki radnik koji se koristi računarom pre zapošljavanja i tokom radnog odnosa mora redovno pregledati vid. Propisano je da monitor mora biti udaljen najmanje pola metra od očiju i da mora biti namešten tako da nema odbljeska.

Korisni saveti zdravlje oka

Bar na svakih sat vremena ustanite iza kompjutera, prošetajte, opustite malo oči. Nekoliko minuta lagano otvarajte i zatvarajte oči, to obnavlja suzni film. Ako su vam oči umorne i crvene, osećate pesak u očima, imate sekret u obliku niti ili vam je vid zamagljen, možda ste i vi žrtva preteranog naprezanja očiju. Suvo oko u velikom je postotku i obeležje ljudi starijih od 65 godina, a doprinose mu i hormonske promene, poput trudnoće ili menopauze, neki lekovi kao antidepresivi, kontraceptivi, diuretici…