Kako da znam da imam kataraktu?

Katarakta se ukazuje tek kada se dovoljno razvije. Ovo su neki simptomi koji ukazuju na kataraktu:

  • Izbeljivanje boja i zamućen vid
  • Loš noćni vid, oko postaje preosetljivo na sunčevo svetlo kao i noćna svetla
  • Trajno može da duplira ili triplira sliku, kako se katrakta razvija
  • Često zahteva povremeno menjanje naočara ili kontaktnih sočiva kako se katarakta razvija

Kakav je rizik, treba li se brinuti?

Mnogi ljudi koji konzumiraju veću količinu alkohola ili su izloženi UV zracima tokom dužeg perioda, imaju povećan rizik za razvoj katarakte. I dijabetičari imaju veće šanse za dobijanje katarakte. Ako osetite neki od ovih simptoma posetitte Vašeg oftalmologa.

Kako uočiti simptome katarakte?

Članovi porodice koji imaju kataraktu u oba oka mogu primetiti da ne vide kao ranije. Oko će izgledati potpuno normalno dok se katarakta ne razvije i bude bela i mutna. U toj situaciji neće biti zenica crna kao ranije nego će biti beličasta i siva. Ispitivanja lekara će otkriti smanjenu oštrinu vida u obolelom oku ili očima. Gubitak vida se ne može značajno popraviti promenom dioptije. Oftalmolog može lako utvrditi kataraktu koriseći slit lampu, koja uvećava i osvetljuje i bezbolno pregleda strukturu prednjeg oka i sočiva.

Vid kod osobe koja boluje od katarakte

Vid kod osobe koja boluje od katarakte

Kako se katarakta dijagnostikuje?

Katarakta je vrlo jednostavna za dijagnozu tokom rutinskog pregleda oka kod Vašeg oftalmologa. Tokom pregleda poželjno je pregladati čitavo oko u slučaju da se pojavilo neko drugo oboljenje koje može ugroziti vid. U običajnom pregledu oftalmolog će proveriti pokretljivost očnog mišića, izmeriti očni pritisak, zadnji i prednji segment oka, dok su zenice raširene kapima.

Prilikom ultrazvuka trudnice može se utvrditi pojava katarakte kod nerođene dece, poželjno je kod otkrivanja katarakte bebe što pre da se izvrši operacija katarakte, da ne bi došlo do trajnog slepila deteta.