Intervju sa oftalmologom


 dr Vesna Jovanović govori za Studio B o tome šta je katarakta i koje savremene tehnike i metode se danas primenjuju u otklanjanju iste.

Kako definišemo kataraktu?

Svako zamućenje sočiva unutar oka naziva se Katarakta. Da bismo normalno videli, sočivo unutar oka mora da bude providno i ono usmerava svetlosne zrake prema očnom dnu. Katarakta je najčešće gubitak vida kod osoba preko 55 godina i s obzirom na to da se životni vek znatno produžio, broj osoba sa kataraktom je u porastu. Kako bi neko mogao da zna da li ima kataraktu ili ne? Prvi simptomi katarakte su rasipanje svetla, zamagljen vid, često menjanje naočara i kako katarakta napreduje dolazi do potpunog gubitka vida. Ovo je proces koji traje, ne dešava se preko noći, traje često mesecima, a nekada i godinama.

Da li je moguće izlečiti kataraktu lekovima?

Katarakta ne može da se leči lekovima, jedini način za izlečenje katarakte je operacija kojom se to sočivo koje je zamućeno zamenjuje veštačkim providnim sočivom. Katarakta se ne operiše laserom, operiše se pomoću ultrazvuka, a metod se zove fakoemulzifikacija. Kroz vrlo mali rez od dva milimetra na površini oka unosi se instrument koji uz pomoć ultrazvuka usitni sočivo, a zatim usisa kataraktu.

Nekada se katarakta operisala tako što se pravio veliki rez na površini oka i katarakta se uklanjala instrumentom nalik na malu kašičicu iz oka, čekalo se da katarakta sazri, odnosno da osoba sa kataraktom potpuno izgubi vid da može da se operiše. Danas je tehnologija savremena, prilično sigurna, daje potpuno predvidive rezultate i danas je preporuka da se katarakta operiše onda kada počne da smeta za normalan život i rad. Ljudski vek se produžio, ljudi su aktivni u svojim pedesetim, šezdesetim i sedamdesetim godinama i što pre operišu kataraktu, to će duže živeti kvalitetnijim životom.

Koliko traje operacija katarakte?

Operacija katarakte traje između petnaest minuta i pola sata. Katarakta se operiše u totalnoj anesteziji, anestezija je ili u obliku kapi ili se dobije jedna mala injekcija pored oka, oko potpuno utrne.

Veštačko sočivo stavi se na isto mesto gde se nalazi prirodno sočivo, to je u dubini oka. Ono ne može da žulja, ne može da se pomeri, potpuno je stabilno kao i naše prirodno sočivo i doživotno je.

Da li su potrebne naočare posle operacije?

Često su potrebne naočare za čitanje posle operacije katarakte, mada su se u poslednje vreme pojavila veštačka sočiva koja mogu da omoguće dobar vid i za daljinu i za blizinu, tako da često naočare nisu potrebne.

Katarakta ne može da se vrati posle operacije jer je sočivo koje je zamućeno uklonjeno. Međutim to veštačko sočivo leži na jednoj tankoj opnici koja nekoliko meseci ili nekoliko godina posle operacije može da se zamuti i da dovede do toga da vid postane ponovo maglovit. Ukoliko se to desi, to se zove sekundarna katarakta i to se vrlo lako rešava pomoću lasera.

Koje su neophodne pripreme pred operaciju?

Sam pregled pred operaciju podrazumeva određivanje vidne oštrine, tj. koliko osoba sa kataraktom vidi i koliko to zamućenje sočiva smeta za svakodnevni zivot i rad. Pregled podrazumeva širenje zenice, pregled očnog dna i pregled da li ima još nekih promena na očnom dnu jer osobe preko šezdeset i neke godine mogu da imaju i neke druge smetnje. Ukoliko je sve u redu katarakta može da se operiše.

Podelite sa prijateljima: