Česta pitanja o katarakti

Šta je zapravo katarakta?

cesta pitanja o katarakti Katarakta je zamagljenje ljudskog oka, ona se nalazi između prednjeg i zadnjeg dela oka. To je zamućenje očnog sočiva, koje daje loš vid. U ovom slučaju providnost sočiva se gubi i funkcija vida postepeno slabi. Katarakta može biti urođena i stečena, a najčešće se javlja kod ljudi starijih od 55 godina. Iz tog razloga se za katarakta kaže da je staračka bolest, mada se javlja i kod dece ali znatno ređe.

Da li se katarakta javlja samo kod starijih ljudi?

Istraživanja pokazuju da polovina populacije ima kataraktu do 65 godine, a većima ima do 75 godine. U retkim slučajevima, deca mogu imati kongenitalne katarakte. Ovaj problem se obično javlja za vreme trudnoće, ako je majka obolela od malih (Rubeole) ili ovčijih (Varichele) boginja, ali ponekad su i naslednog tipa.

Doktori mi kažu da imam kataraktu, ali on želi da sačeka neko vreme pre nego što je operiše, zašto?

Katarakta se pojavljuje kao veoma mala gotovo neprimetna, ali postepeno raste i postaje zamućenija. Vaš oftalmolog verovatno čeka pravi trenutak kad će Vas katarakta ometati u uobičajnom životu. Potrebno je da posećujete Vašeg oftalmologa tako da može da prati rast katarakte. Neke katarakte nikada ne stignu fazu kada treba da se operišu. Ako Vam katarakta smeta u uobičajnom životu ili Vam smeta dok vozite, tada je vreme da se konsultujete sa Vašim oftalmologom u vezi operacije.

Da li je operacija katarakta opasna?

Sve operacije iziskuju određeni rizik. Biranjem iskusnog oftalmologa će se smanjiti rizik operacije.

Kako se katarakta uklanja?

Katarakta se uklanja tako što se napravi mali rez u oku. Postoje tri metode uklanjanja kaktarakte: lasersko skidanje, ultrazvučno ili neko drugo hiruško rešenje.

Kako da znam da li imam kataraktu?

Dok su neke katarakte blage i nemaju nikakve simptome, većina može izazvati zamagljenje ili zatamnjivenje vida. Samo Vaš oftalmolog Vam može reći da li Vi imate kataraktu. Kontaktirajte Vašeg oftalmologa ukoliko primetite bilo kakvu promenu u vidu.

Da li se katarakta može lečiti kapima ili bilo kojim drugim lekovima?

Ne postoje lekovi niti kapi koje leče kataraktu. Samo operacija može ukloniti kataraktu.

Da li je katarakta izaziva bol?

Katarakta ne izaziva bol, infekcije, crvenilo ili bilo koju nelagodnost, osim ukoliko je u poodmaklom stadijumu. Katarakta oka utiče na sočivo tako što zatamnjuje ili zamagljuje vid.

Kako da znam da li mi je potrebna operacija katarakte?

Ako vam je vid zamagljen ili zamućen, ne može se poboljšati naočarima i smeta Vam u uobičajenim dnevnim aktivnostima, tada bi trebalo se konsultujete sa Vašim oftalmologom u vezi operacije.

Da li operacija katarakte može da povrati normalan vid?

Operacija katarakte obično dovodi do poboljšanja vida. Međutim, neke oči će imati neke druge probleme i operacija katarakte neće mnogo pomoći. Vaš oftalmolog će Vam dati najbolji savet u vezi operacije.

Da li se operacija katarakte radi sa laserom?

Operacija katarakte se ne obavlja sa laserom. IAG laserski tretman se ponekad koristi posle operacije katarakte da bi napravio rupu u zadnjoj kapsuli sočiva kako bi je očistio. Vaš lekar će Vas posavetovati ako je to potrebno.

Podelite sa prijateljima:

Niste našli odgovor na traženo pitanje?

Pitajte nas direktno putem naše kontakt strane ili putem naše email adrese

kontakt